Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Značilnosti in posledice uporabe lokalnih in globalnih virov

Pojem 'lokalno' se nanaša na manjše območje, običajno v okviru države ali njenih sosed. Pojem 'globalno' se nanaša na ves svet.

Globalizacija
Vse več izdelkov (prehrambenih, tekstilnih in tehničnih) prihaja k nam iz tujine, največkrat iz Azije. Glavni vzrok za to je cenovna ugodnost, redkeje pa pri tem pomislimo na porabo surovin in energije, ki so potrebne, da pride neki izdelek v naše roke.

Oglej si dva primera izdelave dveh sadnih jogurtov. Pri tem bodi pozoren, koliko kilometrov prepotujejo surovine za jogurt, da nastane končni izdelek. Razmisli, kateri način pridelave sadnega jogurta je bolj racionalen.

Razmisli, koliko energije je potrebne za izdelavo prvega in drugega izdelka (ne glede na to, kolikšna je cena energije).

Namen prometa je prenos tovora in potnikov. Za to je potrebno veliko energije, ki izvira pretežno iz fosilnih goriv. Posledica porabe fosilnih goriv je tudi obremenjevanje okolja.


Kaj se zgodi pri izgorevanju fosilnih goriv?

Fosilna goriva so (zaenkrat) najpomembnejši vir energije. Pri številnih človekovih dejavnostih, pri katerih izgorevajo fosilna goriva (npr. pri prometu, v termoelektrarnah, v pečeh za ogrevanje stanovanj itd.), se sprostijo velike količine ogljikovega dioksida. Ta ogljikov dioksid nato rastline uporabijo v procesu fotosinteze. Človekova dejavnost je tako intenzivna, da se v ozračje izpušča vse večja količina ogljikovega dioksida, ki ga rastline ne zmorejo vsega uporabiti, kar posledično vodi do postopnega ogrevanja ozračja (O tem boš več izvedel v sedmem razredu, v enoti 'Prekomerno segrevanje ozračja'.). 

<NAZAJ
>NAPREJ238/250