Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
6.

Vpiši ustrezno besedo.

Električno energijo proizvajamo v objektih, imenovanih elektrarne .
7.

Izračunaj, koliko goriva letno uporabi avtomobil, ki potroši $10$ litrov goriva na $100$ kilometrov in letno z njim prevozimo $20\,000$ kilometrov. Izračunaj, koliko goriva porabi avtomobil, ki potroši $5$ litrov goriva na $100$ kilometrov in z njim letno prevozimo enako število kilometrov.

Z avtomobilom, ki potroši $10$ litrov na $100$ kilometrov, letno porabimo 2000 litrov goriva.

Z avtomobilom, ki potroši $5$ litrov na $100$ kilometrov, letno porabimo 1000 litrov goriva.
8.

Kakšne so posledice pretirane sečnje gozda oz. goloseka (poseka vseh dreves na določenem območju)?
Označi tri pravilne odgovore.

9.

Oglej si porabo energije na primeru dveh hiš. Prva hiša je stara, slabo izolirana in jo je treba pozimi močno ogrevati in poleti močno hladiti s klimatsko napravo. Druga hiša je novejša, dobro toplotno izolirana in se da temperaturo vzdrževati z veliko manjšo porabo energije. Pri prvi hiši za ogrevanje pozimi potrošijo približno $3\,500$ litrov kurilnega olja. Pri drugi hiši za ogrevanje pozimi potrošijo približno $2\,000$ litrov kurilnega olja.

Kaj meniš, da je boljša rešitev?

<NAZAJ
>NAPREJ241/250