Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zmes

V naravi okoli tebe so večinoma zmesi. Zrak, morska voda, prst, kamnine ... so zmesi. To pomeni, da so v zraku ali morski vodi pomešane različne snovi. Čistih snovi v naravi skoraj ni.

Ko pogledaš morsko vodo, ne vidiš, da je slana. Sol okusiš, ko plavaš ali vidiš, ko se morska voda posuši na tvoji koži.

Zrak je zmes plinov. V zraku je največ dušika, sledijo mu kisik, argon, ogljikov dioksid in še nekateri plini. Oblaki so vodni hlapi.


Tudi sam narediš veliko zmesi. Ko si žejen, si pripraviš čaj. Nastane zmes vode, sladkorja, iz listov rastlin ali cvetov pa se izločijo snovi, ki dajo čaju okus. Za zajtrk popiješ skodelico mleka. Mleko je zmes vode, ogljikovih hidratov (sladkor), maščob in beljakovin. Posamezne snovi niso vidne.

V nekaterih zmeseh že s prostim očesom opaziš različne sestavine. V prsti vidiš večje in manjše kamenčke, vejice, liste.

<NAZAJ
>NAPREJ63/291