Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
15.

Pripravi zmes iz skodelice vode in nekaj žličk soli. Zmes razdeli na 4 enake dele.

  • Prvo zmes daj v široko posodo, drugo v ozko. Postavi skupaj.
  • Tretjo in četrto zmes daj v enaki posodi, vendar eno postavi na toplo in sončno mesto, drugo na senčno.

Kje misliš, da bo sol prej kristalizirala? Vsak dan poglej, kaj se je zgodilo.

16.

Izberi pravilne trditve o izločanju soli iz vode.

17.

Na cev sesalnika dobro pritrdi belo kuhinjsko krpo. Cev usmeri v prostor in sesalnik vključi za eno minuto. Krpo vzemi s cevi in jo poglej. Če imaš lupo, poglej skozi lupo.

  • Ali je na krpi kaj trdnih delcev?
  • Enako ponovi v različnih prostorih, lahko tudi zunaj.
  • Ali so v vseh prostorih enaki delci?

18.

Na embalaži mleka, jogurta in masla je napisano, katere snovi so v izdelku in koliko jih je. Ostalo je voda.

100 g mleka: 3,2 g beljakovin, 4,6 g ogljikovih hidratov in 3,5 g maščob. 100 g jogurta: 3,3 g beljakovin, 4,3 g ogljikovih hidratov in 3,2 maščob. 100 g masla: 0,6 g beljakovin in 82 g maščobe.

Največ beljakovin je v jogurtu , največ ogljikovih hidratov je v mleku , največ maščob je v maslu .

<NAZAJ
>NAPREJ68/291