Iz rud pridobivajo kovine. Rude močno segrejejo in dodajo snovi, ki omogočajo, da se izloči kovina.
Sonce segreva morje in voda izhlapeva. Začnejo se izločati kristalčki soli. Te opaziš na koži, brisači, skalah.
V solinah iz morske vode pridobivajo kuhinjsko sol. Voda izhlapi iz plitvih bazenov, na tleh ostane sol.
Zmesi, v katerih je tekočina s trdnimi delci, ločimo s filtriranjem. Na filtru ostanejo večji delci, v posodo pa odteče voda z manjšimi delci. Na gostejšem filtru ostane več trdne snovi.
S filtri iz zraka odstranimo majhne trdne delce (prah, saje, maščoba ...). Nad štedilnikom imamo običajno napo. Zrak, ki se dviga iz posod, je vlažen in včasih vsebuje maščobne delce. V napi je filter, na katerem se te snovi ustavijo, zrak se tako prečisti.
Vseh zmesi ne moremo ločiti na sestavine. Za peko kruha potrebujemo moko, vodo, kvas in sol. Ko sestavine zmešamo, jih ne moremo več ločiti.