Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V naravi kamnine skozi tisočletja razpadajo in nastajajo nove.


Mineral ali rudnina je čista snov in je v obliki kristala. Kamnina je zmes različnih mineralov. Sestavljena je lahko iz manjših in večjih delcev.

Kamnine, ki vsebujejo kovine, so rude. Kopljejo jih v rudnikih. Iz njih pridobivajo železo, baker, cink ...

V naravi so snovi večinoma zmesi. Zmes sta tudi morska voda in zrak.

Veliko zmesi pa se ne da ločiti. Če boš iz dveh kep plastelina različnih barv naredil novo kepo, te nove kepe ne boš mogel ločiti na prvotne kepe.

Zmesi ločujemo na različne načine.


V naravi se nekatere zmesi ločijo same. Po obilnem deževju je voda kalna. Čez čas se prst in pesek usedeta na dno, reka se zbistri.

<NAZAJ
>NAPREJ65/291