Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prebivalstvo

Na 7,7 milijonih km2 živi 22,5 milijonov prebivalcev (2014).
Izračunaj gostoto poselitve Avstralije. Je v primerjavi z drugimi celinami gosto ali redko poseljena? 

Za Avstralijo je značilna neenakomerna razporeditev prebivalstva.
S pomočjo zemljevida zapiši, kje je celina najgosteje in kje najredkeje poseljena.
Gostota poselitve Avstralije, leto 2010

Večina prebivalstva živi na območju rodovitnega vzhodnega obalnega nižavja. Gosteje poseljena so še obalna območja na jugovzhodu ter jugozahodu. Sušna notranjost ima manj kot enega prebivalca na km2.

Zakaj ima Avstralija neenakomerno razporeditev prebivalstva?

V Avstraliji je delež mestnega prebivalstva izredno visok. V mestih živi 90 % prebivalstva. Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth in Adelaide so milijonska mesta.
Spodnje slike kažejo, da ima Avstralija velika sodobna mesta, v katerih prebiva večina avstralskega prebivalstva. 

Perth Sydney Melbourne

Zakaj se je največ Slovencev naselilo ravno v Sydneyu in Melbournu? Zato, ker sta to največji avstralski industrijski središči. Tudi podnebje   je s temperaturami in padavinami vabljivo in podobno našemu.
<NAZAJ
>NAPREJ62/177