Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prvotni prebivalci Avstralije

Večina prebivalcev je potomcev priseljencev iz britanskega imperija. Ti so s seboj prinesli angleško kulturo, običaje in navade ter protestantsko vero. Prvotno prebivalstvo, Aboridžini, je bilo izrinjeno v sušno notranjost in na sever celine, kjer so življenjske razmere neugodne. Tako kot drugod, so se tudi v Avstraliji staroselci težko privadili na novo kulturo, običaje in navade. Največji problemi so revščina, nizka stopnja izobrazbe in zelo razširjeni alkoholizem. Danes Aboridžini predstavljajo okoli 2 % avstralskega prebivalstva.

Avstralski staroselec

Avstralska država želi popraviti krivice, ki so jih naredili staroselcem. Vrača jim prvotno zemljo, predvsem na severu. Nekateri Aboridžini so zelo uspešni v družbenem življenju (Catherine Astrid Salome »Cathy« Freeman, olimpijska prvakinja v teku na 400 m v Sydneyu leta 2000).

V Avstraliji je četrtina prebivalcev takšnih, ki se niso rodili v Avstraliji. Samo po 2. svetovni vojni se je priselilo 6 milijonov ljudi z vsega sveta (200 narodnosti), zato se Avstralija ponaša kot primer zgledne večkulturne družbe, ki je strpna do različnosti.

Različne oblike didžeriduja

Avstralski staroselci so bili dobri lovci. S katerim pripomočkom oz. orožjem so lovili živali? Orožje so zalučali proti cilju, a se je vrnilo, če ni zadelo cilja. To orožje se imenuje bumerang .
<NAZAJ
>NAPREJ63/177