Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zanimivosti Nove Zelandije

Naravni dejavniki močno vplivajo tudi na gospodarski razvoj Nove Zelandije. Deželo prekrivajo travniki in pašniki, na katerih se je razvila živinoreja. Govedoreja in ovčereja s svojimi izdelki predstavljata velik delež izvoza. Velik del pokrajine prekrivajo sadovnjaki, vinogradi in gozdovi.

Razvoj katere industrije so omogočile domače surovine in energijski viri?

Nova Zelandija spada med gospodarsko razvite države. Življenjski standard je visok in socialna varnost zagotovljena.

Ovčereja je pomemben vir dohodka. Kivi je ptič, ki ne leti, in je postal simbol Nove Zelandije.

 Dolgodlake ovce  Ptič kivi

Zanimivosti Papue Nove Gvineje

Portugalci so v 16. stoletju prvi odkrili otok in ga imenoval Ilhas dos papuas. Pozneje so ga Španci preimenovali v Novo Gvinejo, ker jih je pokrajina spominjala na gvinejsko obalo v Afriki. 1975 je Papua Nova Gvineja postala neodvisna.

Od kod ime "Papua"?

Jorge de Meneses je v 16. stoletju raziskal otok in ga imenoval Ilhas dos papuas, kar v malajščini pomeni »Otok kodrastih las«.

<NAZAJ
>NAPREJ74/177