Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Oceanija je skupno ime za otoke v Tihem oceanu. Tisoče koralnih atolov in vulkanskih otokov se deli na Polinezijo, Mikronezijo in Melanezijo. Jugovzhodno od Avstralije je na Severnem in Južnem otoku Nova Zelandija.

Ozračje na otokih je vroče in vlažno, podnebje tropsko ali subtropsko. Padavine prinesejo pasatni vetrovi, ki pihajo proti ekvatorju in se nad morjem navlažijo. Hladnejše podnebje, dobro namočeno oceansko, ima Nova Zelandija, ki s svojo lego sega najjužneje proti hladnemu pasu.

Na vulkanskih kamninah je nastala rodovitna prst, kjer gojijo kokosove palme. Poselitev na koralnih atolih je majhna ali je ni. Glavna gospodarska dejavnost je turizem. Mnogi otoki so odvisni od pomoči ZDA, Velike Britanije in Francije. Omenjene velesile so oddaljenost in osamljenost otokov izkoriščale za jedrske poskuse.

Nova Zelandija je gospodarsko neodvisna in razvita država. Njeno gospodarstvo temelji na živinoreji, gozdarstvu in energijskih virih. Belo prebivalstvo, predvsem Britanci, so izpodrinili staroselce Maore. Danes živijo v uzakonjeni enakopravnosti, a so v družbi še vedno podrejeni.

Plaže
Koralni otok ali atol
Novozelandske Alpe

Iz gornjih slik sklepamo, da je v Oceaniji možen turistični razvoj.

Drži. Ne drži.
Razvrsti ključne besede tako, da besedo povlečeš in spustiš v pravilni okvir.
OCEANIJA
NOVA ZELANDIJAAtoli
Kivi
Gejziri
Jedrski poskusi
Vulkanski otoki
Ledeniška jezera
Ovce
Koralni otoki
Maori
Melanezija
<NAZAJ
>NAPREJ75/177