Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Turizem

Turizem je gospodarska dejavnost. Temelji na potovanju ljudi za oddih, razvedrilo ali poslovno dejavnost. Turist je lahko obiskovalec iz sosednje vasi ali tujec, ki je naš kraj obiskal zaradi naravne ali kulturne zanimivosti, sproščanja, zabave ali prestiža.

Obiskovalci ustvarjajo turistično potrošnjo. V kraju porabljajo denar za potovanje, nastanitev, hrano, pijačo, prevoz, zdravstveno oskrbo, turistične agencije, vstopnine, napitnine, spominke, najem rekvizitov in oblačil, lahko pa tudi za izdelke, ki bi jih kupili doma, a so v obiskanem kraju dostopnejši ali cenejši. Turisti so v Sloveniji leta 2009 kupili 4 % od vsega blaga in storitev.

Slovenija je zelen in raznolik turistični cilj dobrega počutja na stičišču Sredozemlja, Alp, Panonske nižine ter Dinarskega gorstva. Oglašujemo jo s prepoznavno in uspešno zeleno turistično znamko, I feel Slovenia, Čutim Slovenijo - čutim ljubezen. Zelena, dejavna, zdrava - so gesla, s katerimi nagovarjamo domače in tuje obiskovalce. Turistu ponujamo kulturno in naravno bogastvo slovenskih pokrajin; deželo zelenega oddiha in dobrodejnih voda ter  dejstvo, da toliko raznolikosti na tako majhnem koščku zemlje, ni nikjer drugje. 

Logotip slovenske turistične ponudbe


Za alpske in predalpske pokrajine je značilen gorski turizem. Veliko gostov pride v Bovec, Kranjsko Goro, Bled, Bohinj in na Pohorje.

Obmorski turizem je sezonski, kar pomeni, da je živahen le v enem delu leta. Portorož, Piran, Izola, Koper in Ankaran zaživijo med majem in septembrom. Od oktobra do aprila pa je veliko hotelov in lokalov zaprtih. Zato v "mrtvi" sezoni poskušajo privabiti goste s kongresno ponudbo ali s kulturnimi prireditvami in šegavim organiziranjem kopanja na novo leto v ledenem morju.

Turistična sezona zdraviliškega turizema traja vse leto, saj ni vezana na vreme. Temelj zdraviliškega turizma so termalni in mineralni vrelci.

Ali veš, katera dva ustekleničena izvira mineralne vode sta v Sloveniji najbolj znana?

V Sloveniji turisti obiskujejo stara, zgodovine polna mesta  - Ptuj, Škofja Loka, Kamnik, Celje, Ljubljana; gradove Bogenšperk, Ptujski grad, Blejski grad in Predjamski grad; Postojnsko jamo, Škocjanske jame (UNESCO), Vilenico ali Križno jamo. Poslovneži lahko obiščejo ali celo predstavijo svojo dejavnost na sejmih ali se udeležijo izobraževanja in menjave mnenj na kateri izmed tematskih konferenc.

Vse bolj se uveljavlja ekoturizem, katerega temelj je varovanje narave in spodbujanje blaginje krajevnega prebivalstva. Namesto množičnosti je v ospredju kakovost. Turista se ozavešča o ravnanju v okolju in se ga usmerja v rabo krajevnih storitev, kot so bivanje v manjših penzionih ali domačijah, sprehodništvo, pohodništvo, kmečka dela, okušanje domače hrane na turistični kmetiji, nakup spominkov od domačih obrtnikov, ogled prireditve vaškega krajevnega društva ipd.

<NAZAJ
>NAPREJ112/241