Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
3.

Prehod od analogne do digitalne tehnologije ter možnosti, ki jih je ponudil internet z vidika prenosa podatkov, so korenito spremenili načine proizvodnje, distribucije in potrošnje glasbe.

S pojavom interneta se je razvila digitalna glasba, kamor sodijo vsa glasbena dela, ki so shranjena v obliki digitalnega zapisa. S tem dostop do glasbe, njeno pošiljanje, shranjevanje, prenašanje in preurejanje še nikoli niso bili tako preprosti kot zdaj.

Razvoj digitalne glasbe in njen prosti pretok sta postala resni grožnji glasbenim založbam, ki bi želele imeti nadzor nad medijema ter nad vso glasbeno produkcijo. Ob tem je treba omeniti še dejstvo, da ima že vsak malo boljši osebni računalnik zapisovalnik, ki omogoča izdelavo avdiozgoščenk.

Odgovori na naslednji vprašanji ter vpiši odgovore v okence. Pri iskanju odgovorov si lahko pomagaš z literaturo in s spletom. Svoje odgovore preveri s pritiskom na gumb.

 

Kakšne naloge ima glasbena založba in katere slovenske glasbene založbe poznaš?

Katere največje glasbene založbe na svetu poznaš?

Kaj pomeni piratstvo v glasbeni industriji?

Kako sta internet in razvoj digitalne glasbe vplivala na glasbene založbe?

Na spletnih straneh in v literaturi poišči podatke o tem, kaj se je zgodilo, ko so glasbene korporacije ustavile izmenjavo glasbe in njeno iskanje prek najbolj razširjenega programa Napster in pozneje prek Audiogalaxyja?

 

V pomoč so ti lahko tudi podatki o programih Napster in Audiogalaxy.

Zapiši odgovor v spodnje okence, nato preveri svoj odgovor.

<NAZAJ
>NAPREJ22/248