Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
6.

Uporabi metronom ali pa ga poišči na spletu (v iskalnik vpiši: metronome online). Poslušaj posnetke slovenskih pevk in pevcev, ki jih najdeš na njihovih uradnih spletnih straneh ter obenem zaženi metronom. V kakšen tempu je izvedena vsaka izmed skladb? Pomembno je, da metronom zaženeš istočasno z začetkom prve dobe v taktu. Z drugimi besedami, sinhronizirati moraš udarce metronoma in dobe taktov.

Tanja Žagar: Poletje je najin čas
M.M. = 112
Alya in Andrej Šifrer: Vse manj je dobrih gostiln
M.M. = 138
Rok'n'Band: Verjemi
M.M. = 104
Število napačnih: 0

Na slikah so primeri različnih metronomov.

   

7.

Ugotovi, kateri ritmični vzorec pripada izbranemu primeru.

a) Skladba Bolero, ki jo je ustvaril skladatelj Maurice Ravel.

b) Mazurka op. 7, štev. 1 v B-duru, ki je delo Frédérica Chopina.

Posnetek je dosegljiv na spletu.

8.

Poslušal si skladbo Bolero. Se ti je zdelo, da je dinamična gradacija (stalen crescendo) prispevala k sami obliki skladbe?

9.

Izmisli si ritmično skladbo, kjer namesto tolkal uporabiš zvoke, ki jih lahko ustvariš z lastnim telesom. Na primer:
  • plosk, tlesk, udarec po stegnu {(schuhplattler);Kot pomoč pri nalogi si lahko ogledaš video posnetek plesa schuhplatter, ki je dostopen na spletu.},
  • udarec z nogo ob tla,
  • beatboxing 

<NAZAJ
>NAPREJ37/248