Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


Vsaka barva nakazuje tudi globino prostora – tople barve (rumeno, rdečo, oranžno) vidimo kot plitve, hladne (modro, zeleno) pa kot globoke. Pri barvni modulaciji kombiniramo toplo-hladne barve za prikaz prostora, v primeru barvne modelacije pa jih svetlimo oziroma temnimo s črno in belo barvo. Jasna in razgibana zaporedja  barvnih tonov definiramo kot durovska, nežna in umirjena pa kot molovska.

{RAZMISLI; Kateri slikovni primer predstavlja barvno modelacijo in kateri barvno modulacijo? Kje je prostor bolj prepričljivo prikazan?}


Oskar Kokoschka, leto 1923, Slikar in
njegov model III, Dunaj

Metka Krašovec, leto 2006, ŽrtvovanjeProstorski učinek na sliki lahko dosežemo še z barvnimi nasprotji (kontrasti), gostoto barvnega nanosa, navideznimi prelomi ob stičiščih barvnih ploskev, ostrimi ali mehkimi potezami čopiča …

Barvna nasprotja (kontrasti) in sozvočja (harmonije)

Moderno teorijo barvnih nasprotij in sozvočij je zasnoval Johannes Itten (1888–1967) in jo predstavil v knjigi Umetnost barve. Po njem se imenuje tudi barvni krog (Ittnov barvni krog). Razdelil ga je na primarne (osnovne), sekundarne (mešanice osnovnih) in terciarne barve (mešanice primarnih in sekundarnih barv, na primer: rumena + zelena = rumenozelena, Itten).

V Ittnovem barvnem krogu poišči primarne, sekundarne in terciarne barve. Izberi številko in z njo označi barvo.


<NAZAJ
>NAPREJ42/237