Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
4.

Katera od spodnjih slik predstavlja barvno modelacijo in katera modulacijo? V obeh primerih določi barvne kontraste. Kateri prevladujejo? Claude Monet, 1865-66,
Zajtrk v travi,

Franc Kavčič, Fokion z ženo in
bogato Jonko

5.

Izraz kolorizem lahko uporabimo tako v likovni kot glasbeni ali knjižni umetnosti. Kako ga razumeš ti? Opiši primere kolorizma v različnih vejah umetnosti – pomagaj si s spodnjim namigom.

6.

Na barve lahko gledamo povsem osebno. Kakšne barve oblačil najraje nosiš? Kakšen barvni vzorec bi sprejel na oblačilih, ki jih nosiš?
Svoj pogled na izbrano barvno tematiko opredeli tako, da s tempera barvami na risalni list naslikaš barvni vzorec, zaradi katerega bi določeno oblačilo tudi nosil (na primer majico s kratkimi rokavi).

7.

Spodnjim primerom določi barvno dimenzijo. (Izberi slike v levem in pojme v desnem stolpcu, da jih povežeš v pravilne pare.)

svetlost
barvnost
nasičenost
Število napačnih: 0
8.

Na spletu si poglej vzorce različnih barvnih harmonij, ki sta jih za svet mode ustvarila Ottavio Missoni in njegova žena Rosita. Opiši jih. Poskusi izdelati svoj vzorec barvne harmonije in ga predstavi sošolcem.

 
Ottavio Missoni, Risba
Missonijevi tabureji

<NAZAJ
>NAPREJ48/237