Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


Barvne dimenzije

Čeprav barvno telo ni bil Ittnov izum, ampak delo Alberta Munsella (1858–1918), gre v osnovi za 3D-nadgradnjo Ittnove 2D-sheme. Munsell je tako barvam določil tri dimenzije: barvnost, svetlost in nasičenost.

Barvnost označuje vse čiste (spektralne) barve, ki se nahajajo v barvnem krogu. Svetlost določa stopnjo primesi bele ali črne barve. Nasičenost pa stopnjo čistosti barve – koliko je v njej primesi drugih barv.

Za lažjo predstavo si pomagaj s spodnjo shemo barvnega telesa in barvnega reza.


Barvno telo, Avtor: M. Kocjan, leto 2014


Barvni rez, Avtor: M. Kocjan, leto 2014

Kolorizem in tehnike prikazovanja na sliki
Kolorizem označuje slikarski izraz, kjer so barve glavno sredstvo izražanja. Kolorist je tako slikar, ki se ukvarja z raziskovanjem barvnih dimenzij v kompoziciji in samem motivu slike. V renesansi so razvili štiri načine barvnega prikazovanja prostora v sliki: sfumato (zabrisano), chiaroscuro (svetlo-temno), cangiante (spreminjajoče se) ter unione (združujoče se). Za sfumato so značilni zamegljeni svetlo-temni prehodi med toni. V primeru skrajnih prehodov med svetlimi in temnimi toni govorimo o chiaroscuru. Če slikar ne more z določeno barvo ustvariti dovolj svetlega ali temnega tona in pri tonskem prehodu uporabi drugo barvo, ki mu to omogoča, govorimo o cangiantu. Unione je variacija sfumata, ko dve barvi zamegljeno prehajata druga v drugo.

<NAZAJ
>NAPREJ45/237