Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

STAROKRŠČANSKA UMETNOST

Krščanstvo se je že pred propadom rimskega imperija uveljavilo po vsej Evropi. V umetnosti se v tem času srečamo z novimi ikonografskimi temami, slogovno pa lahko o starokrščanski umetnosti govorimo kot o veji poznorimske umetnosti.

{RAZMISLI; Kateri motivi so značilni za antično umetnost? Obnovi znanje o antični umetnosti in jo primerjaj s starokrščansko.}

BIZANTINSKA UMETNOST

Besedilo dopolni z manjkajočimi izrazi.

zahodno vzhodno Konstantinopel bizantinska

Bizantinska umetnost se je po letu 395, ko se je rimski imperij razdelil na , latinsko, in , grško polovico, razvila v prestolnici (Carigrad, turško Istanbul). Zaradi dogmatskih in liturgičnih razlik se je na vzhodu izoblikovala ikonografija (značilna za pravoslavno, ortodoksno Cerkev). Umetniški izraz zaznamuje antična helenistična tradicija.

{RAZMISLI; Kaj veš o slikarski tehniki mozaika? V čem se razlikuje od stenskega slikarstva?}

<NAZAJ
>NAPREJ145/237