Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

MUZEJ IN MUZEOLOGIJA

Muzej je ustanova, ki zbira, hrani in ureja kulturno in zgodovinsko pomembne predmete. Galerija pa je razstavni prostor ali stavba z zbirko umetniških slik ali kipov.

Muzej (muzam posvečen) je javnosti dostopna zbirka likovnih umetnin in predmetov ter poučnih predstavitev z vseh področij znanosti (na primer geologije, etnologije, antropologije, kulturne zgodovine, tehnike …).
Poznamo tudi muzej na prostem, kjer je lahko razstavljena ljudska umetnost z vso prvotno ureditvijo v naravnem okolju.

Muzeologija je veda, ki se ukvarja z urejanjem in vzdrževanjem muzejskih zbirk. Je veda o muzejih. Ukvarja se s spoznanji znanstvenih disciplin, kot so zgodovina, umetnostna zgodovina, arheologija ... Muzejske predmete obravnava kot sredstva za posredovanje znanja.Wilhelm Rezori, leto 1881, pročelje
Kranjskega deželnega muzeja
Gospodarsko poslopje, Muzej
na prostem, Rogatec

MUZEJSKA DEJAVNOST

Besedilo dopolni z manjkajočimi izrazi.

zbirajo urejajo razstave pedagoško kustosi vzdržujejo preučujejo kustos pedagog izobraževanje vzgojo
Muzejske ustanove , hranijo in kulturno-umetniško gradivo. Poleg tega pripravljajo ter se ukvarjajo s dejavnostjo. Delo v muzejih in galerijah opravljajo , ki zbirajo, in muzejske predmete, poročajo o novih znanstvenih dognanjih ter pripravljajo razstave. Muzejski pedagog ali pa je zadolžen za in obiskovalcev kulturnih ustanov.


Pedagoška dejavnost v Narodni galeriji Ljubljana
Priprava na fotografsko razstavo leta 1941, Brisbane, Avstralija

<NAZAJ
>NAPREJ228/237