Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

POVZETEK

Obisk muzeja je doživetje, ki nas spodbuja k razmišljanju. Umetniška dela nam sporočajo ideje, spodbujajo nas k opazovanju, burijo domišljijo in pripomorejo k večji estetski občutljivosti.

Obsežne zbirke, ki jih hranijo veliki svetovni muzeji, si lahko ogledamo s pomočjo vodnika. Povsod so na voljo javna vodstva za odrasle, pa tudi številne tematske delavnice za mlajše obiskovalce. Največji muzeji nudijo avdio–vodiče, ki so lahko odličen spremljevalec ob raziskovanju javnih muzejskih zbirk, nastalih na podlagi velikih osebnih zbirk 19. stoletja.

Poleg muzejev možnosti raziskovanja ponujajo še stara mestna jedra, prenovljene ali zapuščene verske stavbe, palače, mestne hiše, vile, monumentalni vrtovi in drugi ostanki umetniških pričevanj.


Getty muzej v Los Angelesu, ZDA


Velik del kulturne dediščine zavzemajo likovne umetnine, ki smo jih obravnavali v učbeniku. Strokovno smo jih grobo razdelili na slike, kipe in arhitekturo, nastale pa so v različnih zgodovinskih okoliščinah, ki so krojile uveljavitev posameznih značilnosti zgodovinskih slogov.

Vsa ta dela so nepogrešljiv del kulturnega bogastva in materialni temelji narodne samobitnosti. Zanje moramo skrbeti in jih zapustiti prihodnjim rodovom.

Umetnost je torej del vseh nas,
del naše kulture in priča o življenju in burni preteklosti naših prednikov. Ko se srečamo z umetnino, spoznamo njenega umetnika, to je srečanje človeka s človekom in je zato prav posebno doživetje.


Razstava Gabrijela Stupice v Moderni galeriji, Ljubljana

<NAZAJ
>NAPREJ232/237