Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

VIRTUALNI MUZEJ

Virtualni muzej je praviloma prikaz resničnega muzeja ali zbirke v elektronskem svetu. Lahko pa je povsem virtualen ali namišljen. Nahaja se na spletu in je dostopen širšemu občinstvu.

Nove načine spoznavanja kulturne dediščine je omogočil sodobni IKT (informacijsko-komunikacijske tehnologije), katerih del je tudi splet. Poleg tehnologije pa ima pomembno vlogo še razvoj same umetnosti ter njena popularizacija. Računalniška in multimedijska umetnost, grafična umetnost in podobno so močno vplivale na pojav ideje o muzeju brez sten, ki se danes kaže v virtualnih muzejih, kjer so predstavljeni tako virtualna umetnost kot tudi klasična dela.


Virtualni muzej omogoča zbirko večjega števila muzejskih predmetov na enem mestu. To so lahko dela različnih svetovnih muzejskih ustanov, ki so zbrana in predstavljena v določenem virtualnem okolju. Gledalcu omogočajo hiter dostop do podatkov različnih vrst, ki so prostorsko in časovno neomejeni.

S klikom povečaj sliko in preberi dodatni opis.

Nove tehnologije nam omogočajo večjo in prepričljivejšo predstavitev arhitekture in kiparskih del, saj nudijo njihovo predstavitev s 3D-modeli, hkrati pa so na voljo virtualni sprehodi po prostorih, video zapisi in podobno.

{POIŠČI; Na spletu poišči primer virtualnega muzeja in ga predstavi sošolcem.}

Številni svetovni muzeji so se odločili za virtualno različico muzeja, v kateri so praviloma predstavljena vsa dela, ki jih hranijo. Predstavljena so s fotografijami in opisi, pogoste pa so tudi dodatne spletne povezave, ki obiskovalca virtualnega muzeja usmerijo in spodbudijo k nadaljnjem raziskovanju muzejskih predmetov, njihovih avtorjev in zgodovinskih obdobij. Tak način predstavitve muzejske ustanove, torej z njeno podrobno virtualno različico, ponuja gledalcu izbiro po lastni presoji, ali bo muzejske prostore obiskal ali ne.

{UGOTOVI; Izberi sliko in spoznaj, v katerih državah je delal slovenski arhitekt Jože Plečnik.}

Jože Plečnik, 1900-1901, Vila Langer, Dunaj
Jože Plečnik, 1921-1932, cerkev sv. Srca Jezusovega, Praga
Jože Plečnik, 1930-1941, NUK, Ljubljana

{RAZMISLI; Izberi arhitekturne spomenike v svojem kraju in predstavi idejo o virtualnem muzeju, kjer jih boš povezal v smiselno zaokroženo celoto.}

<NAZAJ
>NAPREJ229/237