Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

KIPARSKE TEHNIKE IN MATERIALI

V kiparstvu poznamo tehnike:
- odvzemanja (klesanje, rezbarjenje, rezanje, brušenje ...)
- dodajanja (lepljenje, varjenje, sestavljanje, zlaganje ...)
- dodajanja in odvzemanja (modeliranje v naravnih materialih ali s CAD-programi za računalniško vizualiziranje predmetov …)
-
razmnoževanja (odlivanje, sintranje, tiskanje s 3D-tiskalniki, …)
- krivljenja (zvijanje, tolčenje …)

{RAZMISLI; V katerih tehnikah so izdelani spodnji kipi?}

Kiparske tehnike so povezane z uporabo materialov in orodij, ki jih potrebujemo, da te materiale obdelamo ali oblikujemo. Kiparski materiali so lahko tradicionalni in sodobni.

{RAZMISLI; Kakšen mora biti prostor, kjer ustvarja kipar? Opiši ga. Kako ta prostor imenujemo?}Atelje Augusta Rodina, leto 1896 
V kiparski delavnici 

VRSTE MATERIALOV

Kamen

Zaradi svoje obstojnosti, raznolikega videza in veličastnih dimenzij je bil kamen že v pradavnini eden izmed najbolj razširjenih kiparskih materialov, še posebej pri izdelavi monumentalnih kipov.
Poznamo ga v različnih barvah in teksturah. Najbolj cenjen kiparski kamen je beli (carrarski) marmor.

<NAZAJ
>NAPREJ71/237