Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

{RAZMISLI; Iz katere vrste kamna sta narejena spodnja kipa?}Les

Težko je opredeliti, ali so starejši kamniti ali leseni kipi – a dejstvo je, da sta bila oba materiala v kiparstvu prisotna že od samega začetka. Nekatere vrste lesa so lahko zelo obstojne, a sčasoma so vse podvržene gnitju. Pri rezbarjenju lesa ni toliko pomembna njegova trdota kot pa gostota in enakomerna struktura vlaken. Leseni kipi so bili pogosto pozlačeni ali obarvani, danes pa so običajno samo lakirani, da ohranijo značilno barvo in teksturo lesa, iz katerega so narejeni.

Glina in keramika

Čeprav glina spada med kamnine, jo zaradi značilne gnetljive oblike v kiparstvu obravnavamo kot samostojen material. Na zraku sušena glina otrdi, da pa okamni, jo je treba speči v posebni peči pri temperaturi 600–1000 °C. Pečeni glini rečemo terakota in je značilno rdeče–rjave barve. Če glino okrasimo s posebnimi mineralnimi premazi (podglazurami, glazurami) ali ji dodamo druge primesi (kaolin, engobe ...), govorimo o keramiki.

Izberi slike na levi in pojme na desni in jih poveži v smiselne pare.

 
porcelan
terakota
na zraku sušena glina (biskvit)
Preveri

<NAZAJ
>NAPREJ72/237