Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kovina

Nakit in orožje so bili prvi umetniški izdelki iz kovin in zlitin, ki so jih začeli uporabljati ljudje v času kovinske dobe. Sprva so kovine oblikovali s tolčenjem, segrevanjem in kovanjem, pozneje pa z ulivanjem. Ti izdelki so bili običajno iz plemenitih kovin, kot so zlato, srebro in baker, pozneje pa iz trših zlitin, kot sta bron in jeklo.
Za izdelavo modelov podob, ki se jih ulije v kovino, se še danes uporabljata glina in vosek, za kalupe pa mavec, silikon in šamot (livarski pesek).

{RAZMISLI; Zakaj so kovinski ulitki kipov votli? Na spletu si poglej različne primere ulivanja (angl. »casting«), ki se uporabljajo v kiparstvu.}


Boris Kalin, Kip umirajočega talca, Ljubljana, poškodovani bronasti odlitek


Plastične mase


Prve plastične materiale so odkrili že v 19. stoletju, a šele v 20. so prešli v množično proizvodnjo. Odkritje plastike je v vseh pogledih spremenilo človeško življenje! Danes uporabljamo plastične mase za proizvodnjo oblek, ohišij za elektronske naprave, posode, folije, izolacijo, cevi – brez nje ne bi bilo sodobne družbe, tehnologije in umetnosti! Plastika je prvi umetni material, ki je učinkovito nadomestil celo vrsto starih – njena prednost je v elastičnosti, trdoti in nizki ceni.


Papir in karton

Tako papir kot karton sta sestavljena iz lesne celuloze in različnih polnil. V umetniškem ustvarjanju ju pogosteje uporabljamo kot podlago za risanje ali slikanje. Pregibanje papirja v origamije je po vsej verjetnosti najstarejši način kiparjenja v tem materialu.


Isamu Noguči, leto 2014, japonske svetilke

Foto: Tomi Lombar, leto 2013, papirnate maske

Li Hongbo, leto 2014, papirnati umetniški čudeži po kitajsko.

<NAZAJ
>NAPREJ73/237