Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vodni tok

Delci vode tečejo iz izvira v potoke, reke, jezera ali morja. Voda teče z višjega na nižje ležeče mesto. Poganja jo njena teža. Vodne tokove lahko tudi usmerjamo s cevmi in koriti.

Tekoča voda ima energijo, s katero lahko opravi delo.

V pretakanju vode, kot je prikazano na posnetku, se preizkusi tudi sam. Pretoči vodo iz višje ležeče čaše v nižje ležečo čašo z natego.

Zakaj se v primeru s posnetka ne pretoči vsa vode iz ene v drugo posodo? Izberi pravilen odgovor.

Voda lahko teče tudi navzgor. V tem primeru moramo imeti vgrajene črpalke, ki črpajo vodo iz nižjih v višje ležeče predele. Tudi za druge tekočine imamo različne črpalke. Razmisli, kje doma in v šoli imate manjše črpalke.

Preprosto črpalko si lahko narediš tudi sam z brizgalko. S tem ko izvlečeš bat brizgalke, vanjo posesaš vodo, ki jo lahko nato s stiskom bata potisneš na višje ležeče mesto. Na spodnjem videu si lahko ogledaš zgradbo podobne črpalke, ki skozi eno cev sesa vodo iz nižje ležeče posode, skozi drugo cev pa potiska vodo v višje ležečo posodo.

<NAZAJ
>NAPREJ80/250