Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Toplotni prevodniki

Pred tem si spoznal snovi, ki slabo prevajajo toploto. V nadaljevanju boš spoznal snovi, ki dobro prevajajo toploto. Imenujemo jih toplotni prevodniki.

Si kdaj pomislil, zakaj so radiatorji iz kovine? Kako dober toplotni prevodnik je kovina?

Z eno roko primi leseni del mize, z drugo pa kovinsko ogrodje. Kakšni so tvoji občutki? Ali sta temperaturi teh delov mize različni?

Poleg tega, da se toplota prenaša skozi snovi s prevajanjem, pa lahko toploto prenašamo tudi s prenosom oziroma tokom snovi - konvekcijo. Tako se prenaša toplota po centralni napeljavi, v naravi pa z zračnimi in morskimi tokovi.

Nekateri predeli zemeljskega površja bi bili hladnejši, če jih ne bi ogrevala toplota morskih tokov. Na sliki je prikazan največji morski tok, zalivski tok.
 
Na spletu razišči o zalivskem toku in njegovem vplivu na podnebje. 

Ohlajanje vode v posodi

Ohlajanje vode v posodi je odvisno od toplotnega toka, ki prehaja iz vode v okolico. Ta je odvisen od temperaturne razlike med vodo in okolico ter snovi, ki obdaja posodo.

Preveri, kako snovi, ki obdajajo posodo, vplivajo na toplotni tok iz posode.
 

<NAZAJ
>NAPREJ84/250