Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zračni tok ali veter

Zračni tok ali veter je tok delcev zraka z mesta, kjer je zrak bolj stisnjen, na mesto z manj stisnjenim zrakom. Da veter piha v naravi, je potrebna energija sonca, kar si že podrobneje spoznal pri posrednem izkoriščanju sončne energije. Podoben tok zraka lahko opaziš, če iz napihnjenega balona spuščaš zrak. Zrak uhaja iz balona, ker je v balonu zrak bolj stisnjen kot zunaj.

Tok zraka poganjajo tudi ventilatorji, podobno kot vodne črpalke poganjajo vodni tok.

Spoznal si že, da veter lahko izkoriščamo v različne namene. Z vetrom pa se prenašajo tudi različne snovi.

Razmisli, zakaj je zračni tok pomemben tudi za obstoj rastlin.

Gibanje zraka v naravi ima precejšen vpliv tudi na vreme. Dopolni spodnje stavke z besedami v oklepajih.

Zračni tokovi prinašajo in odnašajo vodno (zračno, vodno) paro, ki je prišla v ozračje z izhlapevanjem (izhlapevanjem, kondenziranjem) vode. Več vodne pare je v zraku, bolj je zrak vlažen (suh, vlažen). Ko se zrak (zrak, voda) zasiči z vodno (zračno, vodno) paro, začnejo nastajati (izginjati, nastajati) oblaki in padavine. Zračni (zračni, vodni) tokovi lahko vplivajo na vreme tudi s prenašanjem oblakov.

Pri sušenju perila nam veter pomaga odnašati vlažen zrak okoli perila. Izhlapevanje vode s površine perila je s tem izrazitejše, čas sušenja pa krajši.
 
 

Tri enake krpe iz blaga namoči z vodo, jih ožemi, nato pa jih poskušaj posušiti na različne načine. Prvo krpo zmečkaj, drugo in tretjo krpo pa razgrni. Na tretjo krpo pihaj s sušilcem za lase tako, da na krpo usmeriš tok hladnega zraka.

<NAZAJ
>NAPREJ81/250