Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Toplotni tok

Energija se pretaka tudi v obliki toplote, kar imenujemo toplotni tok. Zaradi temperaturnih razlik steče toplotni tok z mesta z višjo temperaturo na mesto z nižjo temperaturo.

Ali bo toplota tekla med telesoma z enako temperaturo?

Med kuhanjem se lahko prepričamo, da toplota teče od mesta z višjo temperaturo — kuhalne plošče na mesto z nižjo temperaturo — lonec. Tudi led v čaši se na sobni temperaturi stali, ker prehaja nanj toplota iz okolice.

V hladnih dneh je prijetno zakuriti ogenj v kaminu ali odpreti ventile radiatorjev. Toplota iz grelnih naprav prehaja v prostor in ga s tem ogreva.

Temperaturo zraka spremljamo vsak dan. Po njej prilagajamo oblačenje našega telesa, saj lahko s tem vplivamo na toplotni tok na in iz našega telesa.
 

Pozimi, ko je mrzlo, je temperaturna razlika med nami in okolico velika. Zato je toplotni tok iz našega telesa velik. Pravimo, da nas zebe. Z oblačili lahko ta toplotni tok zmanjšamo. Obratno je poleti, ko je temperaturna razlika med našim telesom in okolico majhna. Da čimbolj povečamo toplotni tok iz našega telesa, se slečemo ali si oblečemo čim bolj zračna oblačila.

Toplotni tok iz našega telesa lahko reguliramo tudi z barvo oblačil. Ali veš, katere barve oblačil je dobro imeti poleti?

<NAZAJ
>NAPREJ82/250