Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Toplotni izolatorji

Da nekatere snovi slabše prepuščajo toploto kot druge, izkoriščamo pri izdelavi oblačil, izgradnji domov, izdelavi posode itd. Snovi, ki slabo prepuščajo toploto, imenujemo toplotni izolatorji. Z njimi lahko na primer zmanjšamo toplotni tok iz našega telesa ali iz hiše.

Odlična toplotna izolatorja sta gosta dlaka živali in puhasto perje. Oboje s pridom uporabljamo za izdelavo toplih oblačil, odej ipd. 

Med dlako in perjem je veliko zraka, ki je odličen toplotni izolator. Tudi s pletenjem naredimo v obleki veliko zračnih žepkov, ki nas varujejo pred izgubo toplote.

Da je zrak dober toplotni izolator, se lahko prepričaš z naslednjim poskusom. Nad ognjem segrevaj balon z zrakom in balon z vodo, kot je prikazano na posnetku. 

Razmisli, zakaj je na posnetku balon z zrakom takoj počil, balon z vodo pa lahko dalj časa segrevamo nad ognjem.

Svoje domove toplotno izoliramo z različnimi materiali, ki zmanjšajo prehajanje toplote skozi stene. Te so običajno iz luknjičaste opeke, v katerih je ujet zrak, ki je dober izolator. Stene dodatno obložimo še s fasado iz stiropora, steklene ali kamene volne.
 
 
 Opeka  Stiropor  Steklena volna

Danes gradimo energijsko varčne hiše iz lesa, ki je tudi dober izolator. 

Za izolacijo sodobnih hiš se lahko uporablja tudi star tekstil, ki ga zmeljejo v puhasto zmes.

Toplotni tok pa ni odvisen samo od izbire snovi, temveč tudi od  površine in debeline stene. V preteklosti je bilo manj izolacijskih materialov, zato so gradili debele stene zgradb (pomisli na gradove).

<NAZAJ
>NAPREJ83/250