Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Spoznal si že različne snovi. Nekatere izmed njih se lahko pretakajo. Pretakanje snovi s skupno besedo imenujemo tokovi. Pretaka se tudi energija, ki je nakopičena v različnih snoveh.  Govorimo lahko o toku energije

Tokovi ne morejo teči sami od sebe. Vedno potrebujemo nekaj, da jih poganja. Energija Sonca omogoča, da tečejo reke in piha veter. Električna energija pa omogoča premikanje elektronov po žicah, kar imenujemo električni tok.

Delci vode tečejo iz izvira v potoke, reke, jezera ali morja. Voda teče z višjega mesta na nižje ležeče mesto. Poganja jo njena teža. Vodne tokove lahko tudi usmerjamo s cevmi in koriti.

Tekoča voda ima energijo, s katero lahko opravi delo.

Voda lahko teče tudi navzgor. V tem primeru moramo imeti vgrajene črpalke, ki črpajo vodo iz nižjih v višje ležeče predele.

Zračni tok ali veter je tok delcev zraka z mesta, kjer je zrak bolj stisnjen, na mesto z manj stisnjenim zrakom.

Energija se pretaka tudi v obliki toplote, kar imenujemo toplotni tok. Zaradi temperaturnih razlik steče toplotni tok z mesta z višjo temperaturo na mesto z nižjo temperaturo.

Toplotni tok lahko spreminjamo. Toplotni prevodniki (kovina, voda ipd.) nam povečajo toplotni tok, toplotni izolatorji (volna, perje, dlaka ipd.) pa zmanjšajo toplotni tok.

<NAZAJ
>NAPREJ86/250