Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prilagoditve organizmov

Prilagoditev na mraz

Kadar nas zebe, se nam naježi koža (kurjo polt) in vzdrhtimo. S tem zmanjšamo toplotni tok iz telesa. Človek lahko pozimi svoj dom ogreva in se toplo obleče. Živali v naravi te možnosti nimajo, zato so se prilagodile na različne načine.
 

Nekatere živali zimo prespijo, druge otrpnejo: jež, netopir, kače, žabe ipd. Med spanjem se jim telesna temperatura zniža in s tem zmanjša temperaturna razlika med telesom in okolico. Njihovo bivališče so zemeljske votline, saj se temperatura tal bistveno ne spreminja. Toplotni tok iz njihovih teles je zelo majhen.Netopir  Jež  Žaba

Druge živali zelo spremenijo gostoto svojega kožuha in povečajo količino podkožnega maščevja. S tem so toplotno izolirani, saj zmanjšajo toplotni tok med njihovim telesom in okolico, kar jim prepričuje izgubo toplote.Veverica Ptica
Volk

Tudi zimzelene rastline imajo dlakaste površine, da se ščitijo pred mrazom.

Manjše živali, kot so miši ali mladiči, tvorijo skupine, kjer stojijo tesno drug ob drugem in s tem preprečijo hitro odtekanje toplote od njihovega telesa. V gnezdih so mladiči obdani še z naravnimi izolatorji (puh, perje, slama ...). 

Za toplotni tok je pomembna tudi površina. Težava majhnih živali je njihovo razmerje med prostornino in površino telesa. Večja kot je površina telesa, večji je toplotni tok. Zaradi tega je treba mladičke greti.

Prilagoditev na vročino

Živali se borijo tudi s pregrevanjem svojega telesa. Najlažje se je zateči v senco ali okopati v hladni vodi. Kuščarji spreminjajo telesno barvo, da njihova koža vpije čim manj sončne svetlobe. Ptice razprejo peresa in kljune, da pospešijo oddajanje toplote. Kamele pa dvignejo telesno temperaturo, kar preprečuje močno potenje in s tem izgubo vode iz telesa.


 Kamela  Kuščar  Ptica

<NAZAJ
>NAPREJ85/250