Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ali elektroka teče povsod?

Stikalo v električnem krogu

Mnogi aparati so ves čas priklopljeni v vtičnico, mi pa jih prižgemo le, kadar jih potrebujemo. To storimo s pritiskom na stikalo. Mnogi aparati imajo stikalo vgrajeno. Lahko je nameščeno tudi v električni napeljavi v steni.

Baterijo in žarnico povežemo v električni krog. Električni tok teče po enem vodniku (žici) od vira električne energije (baterije) do porabnika (žarnice) in po drugem vodniku nazaj. Električni tok lahko teče le, če je električni krog sklenjen.

S stikalom sklenemo ali prekinemo električni krog.Skozenj električni tok ne steče.

Kadar želimo, da naprava deluje, s pritiskom na tipko vključimo stikalo. S tem sklenemo električni krog. Naprava deluje, ker teče električni tok po sklenjenem električnem krogu. Če želimo napravo ugasniti, ponovno pritisnemo na tipko in prekinemo električni krog in električni tok.

Ali električni tok teče povsod?

Sestavi električni krog iz baterije, žic in žarnice. V krog izmenično vstavljaj posamezne predmete in ugotavljaj, kdaj žarnica sveti in kdaj ne.

Ali žarnica zasveti?

Papir

Drži. Ne drži.

Les

Drži. Ne drži.

Žebelj

Drži. Ne drži.

Radirka

Drži. Ne drži.

Plastično ravnilo

Drži. Ne drži.

Kovinski del škarij

Drži. Ne drži.

<NAZAJ
>NAPREJ175/291