Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Električni prevodniki in izolatorji

Videl si, da v nekaterih primerih poskusa žarnica v električnem krogu sveti. To pomeni, da električni tok teče tudi skozi snov med žicama. Snovi, skozi katere teče električni tok, imenujemo električni prevodniki.

V nekaterih primerih žarnica v električnem krogu ni svetila. To pomeni, da električni tok ne teče skozi  snovi, ki se nahajajo med žicama. Snovi, skozi katere ne teče električni tok, imenujemo električni izolatorji.

Kateri so električni izolatorji?

Električni tok zelo dobro teče po kovinah. Snovem, po katerih električni tok zelo dobro teče, pravimo električni prevodniki. Skozi nekatere snovi električni tok ne teče. Snovi imenujemo električni izolatorji.

Vtikač
Električne stroje in aparate priključimo v vtičnice z vtikačem. Če pogledaš vtikač, vidiš, da ima dva priključka.

Vtikač s tremi priključki.
Za dodatno varnost pri uporabi kovinskih aparatov skrbi tudi tretji (nevtralni) priključek

Električni krog lahko oblikujemo na različne načine. Vsakemu električnemu krogu pa lahko narišemo tudi električno shemo. Oglej si spodnje električne kroge ter sheme, narisane glede na električni krog.

<NAZAJ
>NAPREJ176/291