Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Kaj bi se zgodilo, če ne bi bilo elektrike?

ŽARNICA
NE BI SVETILA.
HLADILNIK
NE BI HLADIL.
PEČICA
NE BI GRELA.
RADIJSKI SPREJEMNIK
NE BI ODDAJAL ZVOKA.
VENTILATOR
NE BI MEŠAL ZRAKA.
MEŠALNIK
NE BI STEPAL SMETANE.
CENTRALNA KURJAVA
NEHA OGREVATI.
Število napačnih: 0
2.

Ozri se okoli sebe. V zvezek zapiši čim več predmetov, ki delujejo na električno energijo.

3.

Pripravi manjšo žarnico za žepno svetilko in ploščato baterijo 4,5 V. Poveži ju tako, da bo žarnica zasvetila. V zvezek nariši sliko poskusa, ko žarnica sveti.

Z žarnico, baterijo in dvema žicama poveži električni krog.

4.

Preberite spodnji odstavek in ga dopolnite z naslednjimi besedami: vtičnice, sklenjenem, baterijo, prekinemo, elektrarne

Električne naprave priključimo na električno omrežje preko vtičnice . Električno omrežje poteka od elektrarne po kablih do uporabnikov. Električni krog lahko sklenemo tudi z manjšimi viri električne energije npr. baterijo in akumulatorjem. Električni tok teče le po sklenjenem električnem krogu. Električni krog lahko sklenemo ali prekinemo s stikalom. 
<NAZAJ
>NAPREJ178/291