Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

V današnjem času si življenje brez elektrike težko predstavljamo. Kamor koli se ozremo, nas obdajajo aparati, ki za svoje delovanje potrebujejo električno energijo.

Električni krog

Vsak električni krog sestavljata izvir in porabnik. Izvir in porabnik povezujejo žice ali kabli. Žica ali kabel predstavlja vodnik električnega toka. Električni krog mora biti vedno sklenjen, da skozenj steče električni tok.

 

 

Del električnega kroga je tudi stikalo. S stikalom električni krog sklenemo ali prekinemo. Kadar je stikalo sklenjeno, prevaja električni tok.

Prevodniki in izolatorji

Električni tok ne teče skozi vse snovi. Električni izolatorji so snovi, skozi katere električni tok ne teče. To so les, steklo, plastika, papir, stiropor. Električni prevodniki so snovi, skozi katere električni tok teče. To so kovine in grafit.

Če je poškodovan kabel ali žica, je to zelo nevarno. Človek se lahko dotakne kovinskega dela žice ali kabla, ki je priključen na izvir. Električni tok teče skozi telo, kar je lahko smrtno nevarno.

Shema električnega kroga

   

<NAZAJ
>NAPREJ177/291