Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zahodna Afrika

Zahodna AfrikaZahodna tropska Afrika obsega ozemlje med Gvinejskim zalivom na jugu in Saharo na severu ter Atlantskim oceanom na zahodu in Čadsko kotlino na vzhodu. V Zahodni Afriki živijo številni narodi. Po propadu kolonializma po 2. svetovni vojni je zaradi različnih kolonizatorjev in številnih ljudstev, v primerjavi z ostalo Afriko, na tem območju nastalo veliko majhnih držav. To so države med ekvatorjem in severnim povratnikom. Skrajni južni del Zahodne Afrike ima ekvatorialno podnebje, osrednji del savansko podnebje, v severnem delu pa se čutijo vplivi polpuščavskega in puščavskega podnebja.

V Zahodni Afriki je najgosteje poseljeno območje ob Gvinejskem zalivu. V času kolonializma so tam nastala pristanišča za prevažanje surovin iz Afrike v Evropo. Prišlo je do množičnega priseljevanja iz notranjosti. Prebivalce je privabila možnost trgovanja v pristaniščih, črpanje nafte ter  razvoj industrije in ponudba delovnih mest. Obalna območja so zato najbolj gospodarsko razvita.

Ali drži trditev: Tropsko Afriko so gosto poseljili belci.

Drži. Ne drži.

Države Zahodne Afrike so zadolžene in odvisne od tujega kapitala. V času hladne vojne so takratne velesile denarno in vojaško podpirale afriške države. Denar so si večinoma nagrabili diktatorji, do prebivalstva ni prišel. Danes celino še vedno pretresajo vojaški spopadi, revščina, visoka umrljivost zaradi podhranjenosti in bolezni. Večini afriških držav se šele zadnjih nekaj let nekoliko bolj gospodarsko razvija. Zahodna Afrika ima močno plantažno kmetijstvo, ki je v večinski lasti tujcev. Plantaža je velik nasad, kjer gojijo eno rastlino. Pridelujejo kulturne rastline predvsem za izvoz.

 Banane  Kakavovec

V Zahodni Afriki se v zadnjem času (leto 2014) veliko govori o nalezljivi in smrtonosni bolezni. Ime te kužne bolezni, ki je zahtevala veliko smrtnih žrtev, vpiši v prazno okence. Ebola .

<NAZAJ
>NAPREJ29/177