Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Med Saharo in Kongovo kotlino je ob ekvatorju Tropska Afrika. Zajema države s puščavskim, polpuščavskim, savanskim in ekvatorialnim podnebjem. Zaradi raznolikosti jo delimo na Zahodno Afriko, Nizko ekvatorialno Afriko in Visoko ekvatorialno Afriko.

V Tropski Afriki prevladujejo črnci Bantu. Na vlažno in soparno podnebje v Kongovi kotlini se ljudje težko privadijo. Zato so belci bolj kolonizirali Visoko ekvatorialno Afriko, ki je eden najgosteje poseljenih delov Afrike. Gosto poseljena je tudi obala Gvinejskega zaliva. Tja se selijo tudi prebivalci Sahela, saj jim dolgotrajne suše in zamujanje deževne dobe onemogočajo preživetje.

Gvinejski zaliv je območje, iz katerega so evropski trgovci odpeljali največ sužnjev v Ameriko. 

Rudarjenje pred sto letV Tropski Afriki so močan pečat pustile kolonialne države. Te so uvedle tržno kmetijstvo, rudarstvo in selektivno sekanje gozda. Na plantažah gojijo kulturne rastline za izvoz: kava, kakav, banane, arašidi, bombaž in kavčuk. Tropska Afrika je  iz starih kamnin, zato je rudno bogata. V Nizki ekvatorialni Afriki so veliki rudniki diamantov, zlata, bakra in urana. Zahodna Afrika ima bogate zaloge nafte in zemeljskega plina. Lastniki plantaž, rudnikov in večjih izvoznih podjetij so tujci.

Tropski deževni gozd prekomerno sekajo; predvsem za pridobivanje prostora, namenjenega plantažam. Gozd pa sekajo tudi zaradi kakovostnega lesa za drago stilno pohištvo, glasbila, zunanje pohištvo; uporabljajo ga tudi v ladjedelništvu.

Tropski deževni gozd

Kako se imenuje kotlina, po kateri teče reka Kongo?

V visoki ekvatorialni Afriki ima pomembno gospodarsko vlogo turizem. Turiste privabljajo ogledi savane, kjer je možno fotografirati živalske vrste, ki živijo v Afriki. Da bi naravo, predvsem živali, zaščitili pred divjimi lovci, so ustanovili narodne parke.

<NAZAJ
>NAPREJ33/177