Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Prebivalstvo in gospodarstvo

Južna Afrika je zgrajena iz starih kamnin, ki so bogate z rudami; predvsem z barvnimi in plemenitimi kovinami. Ima največje zaloge platine, kroma, mangana, zlata in diamantov. Kopljejo še titan, antimon, črni premog in železovo rudo. Največji rudniki diamantov so v Južnoafriški republiki (JAR). Ti so pripomogli, da je JAR gospodarsko najbolj razvita država v Afriki.

Dnevni kop rudnika v Južni Afriki
Rudnik diamantov v Bocvani
Diamanti v draguljarni

Bruto domači proizvod po dejavnostih

JAR je industrijsko najrazvitejša in najmodernejša afriška država, hkrati pa tudi največja izvoznica in uvoznica blaga in storitev. Osnova za uspešen razvoj so naravna bogastva.

V svetovnem merilu je JAR prva po proizvodnji in izvozu zlata in platine ter četrta največja proizvajalka diamantov na svetu. Ima tudi 60 % svetovnih zalog premoga.

 

 

Ob vznožju Zmajevih gora na plantažah pridelujejo sladkorni trs, ananas, banane, kakav in sizal. Ob reki Oranje in v pokrajini Transval sta intenzivna poljedelstvo in govedoreja.

V JAR je veliko belcev. To so potomci Nizozemcev (Burov), ki so se kot kmetje začeli naseljevati v 17. stoletju, in Angležev, ki so prišli kasneje zaradi rudnikov zlata in diamantov. Večinsko prebivalstvo so bantujski črnci, ki so izrinjeni v sušnejše predele. Med črnim prebivalstvom velja omeniti Grmičarje (Bušmane), ki pretežno živijo v kotlini Kalahari.

Gostota naseljenosti JAR

Zemljevid kaže večjo gostoto naseljenosti severovzhodnega dela države. Razlog za to sta ugodno podnebje in rudno bogastvo.

 

 

 

 

Pokrajina v Bocvani
Narodni park Weskus - JAR
Polpuščava - suha savana

<NAZAJ
>NAPREJ37/177