Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Za Južno Afriko so značilne tako puščave kot visokogorja z obširnimi planotami in globoko zarezanimi dolinami. Obalni pas se hitro dvigne v hribovit svet, ki zapira osrednji del - kotlino Kalahari. V Južni Afriki so velike razlike med vzhodnim namočenim in zahodnim puščavskim delom.
Prebivalstvo sestavljajo številne skupine, ki se razlikujejo po barvi kože, jeziku, kulturi, političnem vplivu in družbenem položaju. Tu živijo bantujski črnci, Grmičarji in Hotentoti, potomci Nizozemcev, potomci Angležev in Indijci, saj sta bila tako Indija kot JAR del britanskega kraljestva. V JAR je služboval tudi Indijec Mahatma Gandhi, ki je bil Mandelin vzornik za nenasilni politični boj.

Leta 1948 so belci uzakonili politiko rasnega razlikovanja, imenovano apartheid. Belo in črno prebivalstvo je moralo živeti ločeno. Ločene so bile šole, restavracije, javna prevozna sredstva, bolnišnice. Črnci so delali slabo plačana dela, služili so belemu prebivalstvu za majhen denar. Moški predvsem kot fizični delavci v rudnikih, na plantažah in kmetijah, ženske pa kot služkinje in varuške v mestih. Šele leta 1994 so imeli prve demokratične volitve, na katerih je zmagal borec za črnske pravice Nelson Mandela. Kljub ukinitvi aparheida so socialne in gospodarske razlike med črnim in belim prebivalstvom še vedno velike.

Gostota naseljenosti JARZemljevid prikazuje gostoto naseljenosti JAR. Opazen je razloček v poseljenosti; še zlasti med vzhodnim in zahodnim delom države. Razloga sta podnebje in rudno bogastvo.

V JAR je dolgo veljal rasizem, imenovan apartheid . Belci so bili v manjšini, a so vladali večinskim črnim prebivalcem.

Nelson Mandela se je dolga leta boril za pravice črncev in odpravo apartheida .

Po dolgih letih mu je uspelo in črnci so dobili volilno pravico. Ker so bili v večini, so zmagali na volitvah in prevzeli oblast. 

<NAZAJ
>NAPREJ39/177