Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Apartheid

V 19. stoletju so bili kolonialni prebivalci Afrike svobodni kmetje. Kljub naravnim nesrečam, ki so jih pestile, so pridelali dovolj, da so živeli uspešno in jim ni bilo potrebno iskati dodatnega dela. V času najdbe diamantov se je rudarjenje močno razširilo, potrebe po delovni sili so se iz dneva v dan povečevale. Lastniki rudnikov so kolonialno vlado prosili za novo delovno silo. Ta je uvedla davke za črno prebivalstvo. Uvedla je še zakon, ki je prisilil črno prebivalstvo, da živi v rezervatih, in prepovedal črncem najemati zemljo od belih prebivalcev. Ker na ta način črnci niso mogli preživeti, so bili prisiljeni delati v rudnikih, kar je bilo zelo malo plačano. Poleg tega delavci niso imeli nobenih pravic. Če so razdrli pogodbo ali pobegnili, so jih obravnavali kot kriminalce in so morali v zapor.

Po 1. svetovni vojni se pod nadoblastjo Britancev dokončno uveljavi politika rasnega razlikovanja oz. apartheid, kar pomeni "ločevanje ali delitev". Uvedli so razmejena bivalna območja, omejili preseljevanja črncev v mesta, prepovedali mešane zakone. Sledila je še prepoved uporabe skupnih prevoznih sredstev, šol, bolnišnic, restavracij, celo plaž. Mesta so razdelili na rasne četrti.

Nelson MandelaNasprotovanje apartheidu je bilo v JAR in v tujini vedno večje. Domače prebivalstvo, se je rasizmu začelo upirati. Med drugimi se je za pravice črncev boril Nelson Mandela. Odločil se je za politični boj, ki je temeljil na nenasilju. Leta 1964 je bil zaradi svojih političnih dejavnosti obsojen na dosmrtno ječo. Leta 1994 je zaradi svojega nenasilnega boja proti diskriminaciji prejel Nobelovo nagrado za mir.

Južnoafriško republiko, ki se je leta 1961 osamosvojila, je doletela politična in gospodarska izolacija. Zato so po letu 1980 v JAR začeli postopoma odpravljati rasne zakone. Zaradi pritiskov javnosti in politikov iz tujine je bil leta 1990 izpuščen Nelson Mandela. Sledila je odprava apartheida in prve demokratične volitve, na katerih je zmagal prav Nelson Mandela. Vladavina bele manjšine se je končala, vendar to gospodarskih razlik med črnci in belci še zdaleč ni odpravilo. Mandela pa se ni maščeval za storjene krivice, ampak je še naprej zagovarjal sožitje. Tudi z izrekom: "V naši državi ni črnih in belih. Vsi smo mavrični." Mavrična je tudi državna zastava.

Rasistično obvestilo v angleščini in burščini
Prevod:
 
Samo za belce.

  Javni prostori so rezervirani za belce.

Po odloku območnega tajnika

 Spominski park  Tabla v spominskem parku opominja na apartheid.

Kaj prikazujejo fotografije?

<NAZAJ
>NAPREJ38/177