Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Plovna pot reke sv. Lovrenca

Reka sv. Lovrenca povezuje Velika jezera z Atlantskim oceanom. Velika jezera sestavlja pet jezer. Štiri so na meji med ZDA in Kanado, Reka sv. Lovrenca pa se v kanadskem Quebecu izliva v Atlantski ocean. Višinska razlika na dolžini 3750 km je 200 m. Za premagovanje višine so zgradili kanale in zapornice, ki ladjam omogočajo plutje vse do Gornjega jezera. Plovna pot je odprta 10 mesecev na leto, saj pozimi reka in jezera zamrznejo.

Jezera in prevodnice

Oglej si prerez plovne poti in odgovori na vprašanja.

Katero jezero je najgloblje? Gornje jezero.
Katero jezero je najbližje Atlantskemu oceanu? Ontarijsko jezero.
Kolikšno višino morajo ladje premagati med Ontarijskim jezerom in jezerom Erie? {99,3;100} m.
Med katerima jezeroma je največ zapornic? Med Ontarijskim jezerom in jezerom Erie .

Delovanje zapornic: Plovilo zapelje v zaporne komore. Vrata komore se zaprejo in odprejo ventili. Voda iz komore izteka in s tem se plovilo spušča. Ko se gladina vode izenači z gladino vode v nižji legi, ventile zaprejo in odprejo vrata. Plovilo izpluje. Celoten postopek traja približno 45 minut. V nasprotni smeri obrnejo postopek.

<NAZAJ
>NAPREJ107/177