Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Srednjeameriško prebivalstvo

Kmetijstvo

V srednji Ameriki so Evropejci uvedli plantažno gospodarstvo - na velikem ozemlju pridelovanje samo ene vrste rastline. Na plantažah še danes pridelujejo tropske rastline, predvsem za izvoz.

Kaj je plantažno gospodarstvo?

V Mehiki so plantaže na polotoku Jukatan ter ob Mehiškem zalivu. Pridelujejo kavo, sladkorni trs, arašide in bombaž. Na Mehiški planoti gojijo še koruzo in fižol, ki je namenjena samooskrbi - prehrani domačega prebivalstva.
V Medmorski Ameriki na plantažah pridelujejo sladkorni trs, ananas, kokos, tobak, kavo, kakav in banane. Lastniki plantaž so tujci, ki poleg izvoza pridelka nadzorujejo tudi podporne panoge, npr. železniški promet. Gospodarstvo je odvisno od proizvoda in prodaje ene same tropske kulturne rastline. Take države imenujejo "bananska republike", saj tujci obvladujejo tudi državno oblast, nastavljajo diktatorje, ki se ne ozirajo na državljane, ampak omogočajo korist tujcem. Državi vlada bogata {skorumpirana;Korupcija pomeni zlorabo zaupanega položaja, da si pridobiš materialno korist s prodajo državne lastnine ali s podkupninami.} manjšina, ki sprejema zakone v prid tujcev.
Karibski otoki izvažajo tobak (Kuba), banane, sladkorni trs, dišave, ingver in kakav. Pridelek pogosto prizadenejo naravne nesreče - orkani / hurikani in rastlinske bolezni. Na slab zaslužek pa vplivajo nizke cene pridelkov na svetovnem trgu.

Pomembna gospodarska panoga držav Srednje Amerike je ribolov. Za prodajo lovijo rakce, jastoge, tune in ostale ribe. Ribičem ulov zmanjšuje hitro rastoči turizem, ki onesnažuje morje. Turizem in križarjenje po Karibskem morju sta pomembna vira srednjeameriškega dohodka. 

Preberi spodnji odstavek in vpiši manjkajoče besede.

V Srednji Ameriki uspevajo vse tropske rastline.

Tudi kava , čeprav tu ni doma. Prinesli so jo iz Afrike .

Na sliki vidimo nekaj tropskih rastlin: {banana;kava;ananas;tobak} , {kava;ananas;tobak;banana} , {ananas;tobak;banana;kava} in {tobak;banana;kava;ananas} .  

<NAZAJ
>NAPREJ120/177