Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Srednja Amerika ima bogato predkolonialno kulturo. Države Srednje Amerike so bile dolga stoletja kolonizirane. Priseljenci so uničili civilizacijo Aztekov in Majev. Raziskovalci še danes odkrivajo stare indijanske kulture, ki so bile izredno napredne. Posledica koloniziranja Srednje Amerike so španski jezik, katoliška vera in španski način gradnje stavb in mest.
Gospodarsko so srednjeameriške države odvisne od tujcev. Večina plantaž, rudnikov, tovarn in transporta je v lasti multinacionalk.  Plantažno kmetijstvo, temelječe na sužnjih, se je uveljavilo v Karibski Ameriki. Zato je tu največ temnopoltega prebivalstva. Nekdaj prevladujočih staroselcev in je vedno manj.

Srednja Amerika

Za gospodarstvo Srednje Amerike ima pomembno vlogo turizem. Turiste privablja narava in stare indijanske kulture. Na otokih so  letovišča, pristanišča za križarke in druge turistične možnosti. V Medmorski Ameriki in Mehiki pa poleg plaž in čistega morja turistom ponujajo na ogled piramide in obisk mest nekdanje azteške civilizacije.

V najožjem delu Medmorske Amerike, v Panami, so zgradili Panamski prekop, ki omogoča plutje prekooceanskih ladij. Prekop sestavlja sistem jezer, kanalov in vodnih zapornic, saj morajo ladje premagati višinsko razliko med morjem in osrednjim Gatunskim jezerom. Ladje po prekopu skrajšajo pot za več tisoč kilometrov.

 

Prikaz pomembnejših krajev in dejavnosti Srednje Amerike.

Acapulco - Mehika
Plaža na Karibih  Katedrala - Kuba 

Krčenje gozdnih površin s požigalništvom
Gojenje tobaka na Kubi
Kubanski šolarji

<NAZAJ
>NAPREJ122/177