Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Ostalo gospodarstvo

Srednja Amerika ima, razen Mehike, skromna rudna bogastva. V Mehiki so rudniki barvnih kovin (zlato, srebro, živo srebro, baker, nikelj, boksit) in nahajališča energijskih virov (nafta in zemeljski plin). Na rudnem bogastvu se je razvila industrija, ki zaposluje mestno prebivalstvo. Nafto v večini izvozijo v ZDA.

S pomočjo svetovnega spleta zapiši, katera država v Srednji Ameriki načrpa največ nafte!

Načini vrtanja v Mehiškem zalivu
 Panamski prekop     

Na najožjem delu Medmorske Amerike so v Panami zgradili Panamski prekop, ki prek Gatunskega jezera povezuje Atlantski in Tihi ocean. Z gradnjo so začeli Francozi (tako kot Sueški prekop), dokončale pa so ga ZDA. Zato imajo ZDA pravico nadzorovati in upravljati prekop. Prekop je v lasti Paname.

Razmisli, kakšen pomen ima Panamski prekop za svetovno gospodarstvo.

Gospodarski razvoj Srednje Amerike temelji tudi na turizmu. Predvsem Karibsko Ameriko na račun peščenih plaž, koralnih grebenov in toplega podnebja obiskujejo turisti; tako posamič kot skupinsko na ladjah potniških križarkah. Tudi v tej panogi so lastniki hotelskih kompleksov tujci. Mehika in Medmorska Amerika pa turistu ponujata še srečevanje z indijansko civilizacijo in oglede  svetišč in piramid.

Plaža na Karibiskih otokih
Plaža na Kubi

Turistična križarka na Karibih

Iz priloženih slik sklepamo, da je turizem zelo pomembna gospodarska dejavnost v Srednji Ameriki.
<NAZAJ
>NAPREJ121/177