Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Površje Južne Amerike

Na podlagi znanja o premikanju tektonskih plošč razmisli, s katerima celinama ima Južna Amerika reliefno največ skupnih značilnosti.

Južna Amerika je v mezozoiku skupaj z Afriko tvorila celino na južni polobli, ki se je imenovala Gondvana. Zato je po kamninski zgradbi in reliefu v veliki meri podobna Afriki. Od nje se razlikuje le v zahodnem delu celine, kjer prevladuje mladonagubano gorstvo Andi (poveži vzporednice z nastankom Severnoameriških Kordiljer). Obale Južne Amerike so malo razčlenjene, največji otok je Ognjena zemlja na skrajnem jugu celine. Nizek priobalni pas na zahodu je zaradi lege na stiku tektonskih plošč in Andov zelo ozek.

  

Naravne enote

Površje Južne Amerike sestavljajo tri velike naravne enote:
  • Višavja (Gvajansko in Brazilsko višavje)
  • Nižavja (Orinoško, Amazonsko in Laplatsko nižavje)
  • Gorovja (Andi)

Reliefne enote Južne Amerike

<NAZAJ
>NAPREJ127/177