Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Gorstvo Andi

Andi (Cordillera de los Andes) so približno 7000 m visoko mladonagubano gorstvo, ki se vleče vzdolž zahodne obale Južne Amerike. V osrednjem delu so razdeljeni v dve gorski verigi (vzhodno in zahodno), vmes je Visoka planota (Altiplano), visoka med 3000 in 4500 m. Andi so nastali v začetku kenozoika kot posledica stika Južnoameriške in tektonske plošče Nazca. Ta stik plošč je še vedno dejaven. Plošča Nazca tone pod Južnoameriško.

Razmisli, katere so posledice dejavnega stika dveh tektonskih plošč.

Andi na severu Čila  Altiplano - visoka planota v Peruju 

Podnebno in rastlinsko sta v Andih dve območji: Zahodni Andi s Pacifiško obalo ter Osrednji in Vzhodni Andi.

V Zahodnih Andih s Pacifiško obalo se podnebje spreminja v smeri sever - jug. Ekvatorialno podnebje prehaja proti jugu v savanskega in nato zaradi hladnega Perujskega morskega toka v puščavsko podnebje (Atacama). Osrednji del Čilske obale ima sredozemsko podnebje, ki na jugu prehaja v oceanskega, naravno rastlinstvo pa so listnati in mešani gozdovi. Na skrajnem jugu celine, kjer iglasti gozd prehaja v tundro, je podnebje polarno.

V Osrednjih in Vzhodnih Andih prevladujejo podnebno-rastlinski višinski pasovi, ki so se oblikovali zaradi vpliva reliefa na podnebje (ponovi, kako relief vpliva na podnebje). V splošnem gre na območju Andov za gorsko podnebje z nizkimi temperaturami.

Slike predstavljajo značilne poteze pokrajine v Andih in njihovem vznožju.

<NAZAJ
>NAPREJ129/177