Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Površje Južne Amerike sestavljajo tri naravne enote. Nižavja ob velikih rekah v osrednjem delu celine (Orinoško, Amazonsko in Laplatsko), višavja na vzhodu celine (Gvajansko in Brazilsko) in gorovje Andi na zahodu.
Večji del Južne Amerike je v vročem toplotnem pasu, južni del celine pa v južnem zmerno toplem in mrzlem pasu. Največji vpliv na podnebne razmere na celini imajo geografska lega, relief in morski tokovi.
Rastlinstvo v Južni Ameriki je raznovrstno in neposredno povezano s podnebnimi razmerami. Po velikosti izstopa območje tropskega deževnega gozda v Amazonskem nižavju.

Klimogrami Južne Amerike.

Manaus Ciudad Bolivar
Skrajni jug Južne Amerike Rio de Janeiro
La Paz Santiago de Chile

<NAZAJ
>NAPREJ131/177