Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Več tektonskih plošč se stika pod Latinsko Ameriko, zato je površje razgibano na zahodu pa je močna vulkanska in potresna dejavnost. Površje se z visokega gorovja na zahodu spušča v rečne in priobalne nižine na vzhodu. Lega v vročem in toplem pasu vpliva na podnebje, rastlinstvo in gospodarstvo.
Na družbene razmere so vplivali evropski priseljenci, ki so povzročili spremembe v pokrajini, gospodarstvu in sestavi prebivalstva. Latinsko Ameriko so naselili belci. Nastajala so večmilijonska mesta. V Latinski Ameriki je velik razkorak med prvobitnim življenjem ljudi v tropskem deževnem gozdu in sodobnim načinom življenja v metropolah.
Države Latinske Amerike na plantažah pridelujejo sladkorni trs, kavo, kakav, tropsko sadje, tobak, kavčuk in sojo za izvoz. Latinska Amerika je bogata z naravnimi viri, kot so nafta, zemeljski plin, les, boksit in železo.
Velik prihodek držav Latinske Amerike prinaša tudi turizem, ki temelji na lepih plažah in čistem morju, križarjenju, ostankih indijanske kulture, karnevalih ter turistični zanimivosti metropol.
Pred drugo svetovno vojno in po njej se je zlasti v Argentino izselilo mnogo Slovencev.

Pripadniki različnih latinskoameriških ljudstev.

Gavčo - južnoameriški pastir Amazonski Indijanci Bolivijski ženski v tradicionalnih oblačilih, ki ščitijo pred mrazom

Srednja Amerika
Južna Amerika

Kako se imenuje del Amerike, ki ga sestavljata Srednja in Južna Amerika?
<NAZAJ
>NAPREJ147/177