Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Lovrenška jezera

Lovrenško barje je največje visoko barje v Sloveniji in eno najpomembnejših v Južni Evropi. Starost ocenjujejo na 8000 let, nastalo pa je kot močvirje na neprepustni geološki podlagi. Barje sestavljata dva dela, ki ju loči ozek pas gozda. Glavna značilnost barja je 20 jezerc, ki se razprostirajo na 16 ha med Planinko (1392 m n. v.) in Mulejevim vrhom (1533 m n. v.) v povirju potokov Radoljne, Mislinje in Velke. Število jezerc se spreminja od 11 do 22, kar je odvisno od količine padavin, saj jezera razen padavin nimajo nobenega površinskega dotoka vode. Globoka so približno 1 m. Ob najvišje ležečem jezeru (1529 m n.v.) je postavljen razgledni stolp, iz katerega je lep razgled na jezersko območje, ki je poraščeno z ruševjem. Na obrobju ruševje prehaja v smrekov gozd. Lovrenška jezera so ena izmed glavnih naravnih zanimivosti Pohorja.

 

Lovrenška jezera

Na zemljevidu Slovenije ali s pomočjo spletnih zemljevidov poišči Lovrenška jezera.

Kulturna dediščina

Park Tivoli

Je največji park v Sloveniji, katerega zgodovina sega v leto 1813. Takrat so uredili prvotni park po načrtih francoskega inženirja Blancharda, kasneje pa je njegovo podobo nekoliko preuredil Jože Plečnik. V drugi polovici 20. stoletja so parku dodali še športno-rekreacijske objekte, kot so Športna dvorana Tivoli (leta 1965), pokrito kopališče (leta 1973), otroško igrišče… V parku sta Cekinov in Tivolski grad kot umetnostno-kulturni središči, v Cekinovem je muzej novejše zgodovine, v Tivolskem mednarodno grafično središče. Poleg tega ima park 140 m dolg ribnik, katerega prvotni namen je bil drsanje in čolnarjenje. Leta 1984 je bilo območje z odlokom razglašeno za krajinski park in danes je površina parka Tivoli (park Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib) približno 509 ha. Za primerjavo: najbolj znana parka na svetu Central park v New Yorku in londonski Hyde Park merita 341 ha in 142 ha. Park je namenjen oddihu in rekreaciji meščanov in drugih obiskovalcev. V gozdnem delu parka je najpogostejša oblika rekreacije hoja, na Poti (nekdanja Pot spominov in tovarištva: še prej Ob žici okupirane Ljubljane) pa tek in kolesarjenje. Park je množično obiskan, saj ga po nekaterih ocenah obišče do 20.000 obiskovalcev dnevno, oziroma 1.750.000 letno.

 

Tivolski grad - Ljubljana
Cekinov grad - Ljubljana
Park Tivoli v Ljubljani

 

Razmisli, če je v bližini tvojega kraja ali v kraju urejen park. Kaj bi bilo treba dodati parku, da bi ta bil lepši, bolj urejen, vabljiv in uporaben?

<NAZAJ
>NAPREJ173/241