Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

PODROČJA OBLIKOVANJA

Vizualne komunikacije se ukvarjajo z oblikovanjem vidnih sporočil, ki posredno obsegajo klasične (tiskane) medije, fotografijo in film ter sodobne z elektronskimi sredstvi podprte medije (televizija, videoposnetki, splet ...).

Industrijsko oblikovanje je določeno z načinom proizvodnje. V ožjem smislu ga razumemo kot oblikovanje, vezano na širok spekter predmetov oziroma izdelkov. V širšem pa se industrijsko oblikovanje ukvarja z načrtovanjem zahtevnejših tehnoloških postopkov, ki omogočajo serijsko proizvodnjo.

Modno oblikovanje je povezano z oblikovanjem oblačil in je v svojem bistvu vezano na način oblačenja v izbranem prostoru in času. Gledano nekoliko širše je to področje povezano tudi s proizvodnjo tekstilij in z modnimi dodatki, posredno pa tudi s trgovino oziroma modnim stiliranjem (staylingom).

Razvoj industrije in oblikovanja

O oblikovanju, kot ga razumemo danes, se je začelo obsežneje govoriti po pojavu industrijske dobe in nanjo vezane industrijske proizvodnje, ki pogojuje tudi tako imenovano industrijsko estetiko.

Prvo večjo družbeno spremembo, povezano z oblikovanjem, je v Evropi že v 15. stoletju povzročila tiskana knjiga.


Potisk tekstilnih vzorcev v Morris & Co., okoli leta 1880

Prve spremembe v oblikovanju so v ZDA nakazali že shakersi (tresavci).
Shakersi so bili verska ločina, ki je konec 18. stoletja s posebnim (obrednim) odnosom do oblikovanja bivalnega okolja in uporabnih predmetov samih, nakazala nove poti v oblikovanju.

<NAZAJ
>NAPREJ91/237