Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

INTERDISCIPLINARNI PRISTOP

UMETNOST IN ZNANOST

Hitro rastoča znanost odpira umetnikom doslej nepredstavljive možnosti povezovanja znanstvenih odkritij ali celo samo empiričnih eksperimentov s poljem umetnosti. Združitev govori o času, v katerem živimo.


MIKROKOZMOS

Polona Tratnik je umetnica, ki v svojem delu povezuje umetnost in znanost, predvsem biologijo. V delu Mikrokozmos iz leta 2006 je na zunanjih podlagah vzgojila mikroorganizme, ki živijo na naši koži in na intimnih predelih. Teh na zdravem telesu niti ne opazimo. Vzgojila jih je v velike kolonije, s tem pa pokazala na njihovo grozljivo patogenost.


Polona Tratnik, leto 2006, Mikrokozmos

GENSKI INŽENIRING

Genski inženiring je hitro rastoča veja znanosti. Odpira številne možnosti in številna vprašanja.

Maja Smrekar
je leta 2012 ustvarila Maya YogHurt. To je bil jogurt, ustvarjen s pomočjo gensko spremenjenih kvasovk, tako da so dobile en avtoričin gen. Kot je zapisala: Prepakirana narava: navdihnjeno z naravo, toda tega ni mogoče najti v naravi. To delo nastaja v času, ko se intenzivno popularizirata sintetska biologija in njeno orodje, genski inženiring.

UMETNOST IN DRUŽBA

Umetnik ne ustvarja le umetnin, ki so lepo postavljene v naš javni ali zasebni prostor. Umetnik je človek, humanist, ki ustvarja dobro družbo.

<NAZAJ
>NAPREJ111/237